Καρκίνος Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού οφείλεται στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων του οργάνου. Για την καλύτερη κατανόηση του καρκίνου του μαστού, θα πρέπει αρχικά  να κατανοήσουμε την διαδικασία ανάπτυξης όλων των καρκίνων.

Ο καρκίνος οφείλεται σε μεταλλάξεις, δηλαδή μη φυσιολογικές αλλαγές σε γονίδια, που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και την ομαλή, υγιή λειτουργία των κυττάρων. Τα γονίδια βρίσκονται στον πυρήνα των κυττάρων. που θα μπορούσαμε να τον παρομοιάσουμε με "θάλαμο ελέγχου" για το κάθε κύτταρο. Σε φυσιολογικές συνθήκες, τα κύτταρα ακολουθούν ένα κύκλο ζωής: γεννιούνται, πεθαίνουν και αντικαθίστανται από νέα υγιή κύτταρα. Μεταλλάξεις σε γονίδια, επηρεάζουν την δυνατότητα των κυττάρων να διαιρούνται και να ακολουθούν τον ομαλό κύκλο ζωής τους, με αποτέλεσμα να γεννιούνται μη φυσιολογικά, καρκινικά κύτταρα που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και δημιουργούν καρκινικούς όγκους .

Ένας όγκος μπορεί να είναι καλοήθης (δεν προσβάλλει άλλα μέρη του σώματος και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο κίνδυνο για την υγεία, εκτός από την αύξηση του μεγέθους, που μπορεί να δημιουργήσει τοπικά προβλήματα) ή κακοήθης (δυνητικά επικίνδυνος τοπικά αλλά και λόγω των μεταστάσεων σε άλλα όργανα). Η λέξη καρκίνος αφορά μόνο τους κακοήθεις όγκους.

Ο γυναικείος μαστός αποτελείται από λίπος, συνδετικό ιστό και χιλιάδες λοβίων, που είναι οι μικροί αδένες, που παράγουν το γάλα. Το γάλα της θηλάζουσας μητέρας μεταφέρεται από μικρούς αγωγούς, τους πόρους, στην θηλή, απ΄όπου γίνεται ο θηλασμός

Ο όρος καρκίνος μαστού αναφέρεται σε κακοήθεις όγκους, που προέρχονται από κύτταρα των λοβίων (λοβιακός καρκίνος) ή από κύτταρα των πόρων,  (πορογενής καρκίνος). Σπάνια όμως αναπτύσσονται κακοήθειες και από τον λιπώδη ή τον ινώδη ιστό του μαστού, που ονομάζονται σαρκώματα.

Με την πάροδο του χρόνου, τα καρκινικά κύτταρα προσβάλλουν και "κολλάνε" (διηθούν) τους υγιείς ιστούς, που τους περιβάλλουν και προχωρούν μέσα από μικρά αγγεία (λεμφαγγεία) στους λεμφαδένες, που είναι τα "φίλτρα" για τις ξένες ουσίες, που εισέρχονται στον οργανισμό μας. Μέσα από τους λεμφαδένες, μεταναστεύουν και πηγαίνουν σε άλλους ιστούς, σε άλλα όργανα, δημιουργώντας νέους όγκους (μεταστάσεις)

Ο καρκίνος του μαστού, όπως και οι άλλοι καρκίνοι, οφείλεται σε γενετικές ανωμαλίες (μεταλλάξεις), οι οποίες παρουσιάζονται στην πορεία της ζωής μας και οφείλονται σε εξωγενείς κυρίως παράγοντες. Ένα μικρό ποσοστό, 5-10% του καρκίνου του μαστού, οφείλεται σε μεταλλάξεις, που κληρονομούνται από την οικογένεια της μητέρας ή του πατέρα και αποτελεί τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού και/ή των ωοθηκών.

Σήμερα γνωρίζουμε κάποιους παράγοντες κινδύνου, που βοηθούν στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή. Η διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ, η βελτίωση της διατροφής και η καθημερινή άσκηση, μειώνουν τον κίνδυνο χωρίς να τον εξαλείφουν, τόσο των υγειών όσο και των ασθενών. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή/και ωοθηκών, από την οικογένεια της μητέρας ή του πατέρα, θα πρέπει να συζητείται με τους ειδικούς και μέσα από την διαδικασία της γενετικής συμβουλευτικής, να αποφασίζεται αν χρειάζεται γονιδιακός έλεγχος και ειδικά μέτρα πρόληψης ή πρώιμης διάγνωσης.

Συμπτωματολογία

Το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού είναι μία ψηλαφητή διόγκωση, συνήθως ανώδυνη. Η ψηλαφητή διόγκωση όμως δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα. Κάθε γυναίκα θα πρέπει να ξέρει ότι αν παρουσιάσει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα ή σημεία, θα πρέπει να επισκέπτεται τον Χειρουργό μαστού ή τον Ογκολόγο.

- Ψηλαφητή διόγκωση

- Πόνο στον μαστό ή στην μασχάλη, που δεν σχετίζονται με την περίοδο

- Ερυθρότητα ή δέρμα του μαστού, που γίνεται σαν την φλούδα του πορτοκαλιού

- Ερυθρότητα γύρω από την θηλή

- Διόγκωση σε μία από τις μασχάλες

- Έκκριμα, μερικές φορές αιματηρό, από την θηλή

- Αλλαγές της θηλής, όπως εισολκή 

- Αλλαγές του μεγέθους του μαστού

Συστάσεις για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

 

Παθολόγος – Ογκολόγος - Dr Χρήστος Πανόπουλος MD, PhD

Ιατρείο: Ξενίας 3 , 11521, Αθήνα( έναντι Πλ. Μαβίλη)
Τηλέφωνο/Fax
: 2107713406

Ιατρείο ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:Αθανασιάδου 3-5 (1ος όροφος)

115 21 Αθήνα , Αμπελόκηποι

Τηλέφωνο: 210 6416065 (Γραμματέας, ραντεβού)

Κινητό τηλέφωνο: 6944397876

Fax: 210 6416066

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies  για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.