Γυναικολογικός καρκίνος

Καρκίνος της μήτρας
Πρόκειται για μια πολύ συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, η οποία επηρεάζει τα τοιχώματα της μήτρας. Τα ποσοστά γυναικών που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Εάν εντοπιστεί στα αρχικά του στάδια, ο καρκίνος της μήτρας είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμος.

 

 

Καρκίνος των ωοθηκών
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια από τις συνηθισμένες κακοήθειες των γυναικών. Εμφανίζεται στη μία ή και στις δύο ωοθήκες είτε με τη μορφή επιθηλιακών καρκινωμάτων (που αρχίζουν στα κύτταρα της επιφάνειας της ωοθήκης) είτε κακοήθων όγκων των κυττάρων (που αρχίζουν στα γεννητικά κύτταρα των ωαρίων).

Η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς- σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο (ΑCS)- οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου έχουν πενταετή επιβίωση σχεδόν κατά 93%.

Ωστόσο, λόγω του ότι ορισμένα από τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά άλλων κοινών ασθενειών, πολλές φορές είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών λαμβάνουν διάγνωση όταν ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί, γεγονός που σημαίνει και λιγότερες πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας.

Βέβαια, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι περισσότεροι όγκοι που εντοπίζονται στις ωοθήκες είναι καλοήθεις και όχι καρκινικοί, ειδικά στις γυναίκες που έχουν ακόμη περίοδο.

 

Καρκίνος του τραχήλου
Ο καρκίνος του τραχήλου επηρεάζει γυναίκες όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνός στις γυναίκες 30-45 ετών. Πρόκειται για νόσο που μπορεί να προβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω των τακτικών γυναικολογικών εξετάσεων.

Μελλοντικά, τα περισσότερα περιστατικά θα μπορούν να αποτραπούν χάρη στην ευρεία χρήση του εμβολίου. Μέχρι, όμως, ο εμβολιασμός να καλύπτει όλες τις γυναίκες, ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα συνεχίσει να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου.

Όπως και με όλους τους άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, και σε αυτή την περίπτωση η έγκαιρη διάγνωση βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες πλήρους θεραπείας.

Τα περισσότερα περιστατικά προκαλούνται από τον κοινό και σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV). Οι περισσότερες γυναίκες θα εμφανίσουν τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή τους, όμως τις πιο πολλές φορές εξαλείφεται από μόνος του. Για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου μην ξεχνάτε να πραγματοποιείτε τις τακτικές σας εξετάσεις, κάντε το εμβόλιο, διακόψτε το κάπνισμα και χρησιμοποιείτε προφυλακτικό.

 

 

Καρκίνος του αιδοίου
Ο καρκίνος του αιδοίου είναι μια πιο σπάνια μορφή της νόσου. Συνήθως προκαλείται από λοίμωξη από ιούς ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) – τους ίδιους που προκαλούν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.

 

Το εμβόλιο κατά του ιού HPV που συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης και του καρκίνου του αιδοίου.

 

Καρκίνος του κόλπου
Ο καρκίνος του κόλπου είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου, που επηρεάζει κυρίως γυναίκες άνω των 60 ετών. Η εμφάνιση αλλοιώσεων στα κύτταρα του τοιχώματος του κόλπου, οι λεγόμενες κολπικές ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες, σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Η κατάσταση αυτή προκαλεί καρκίνο μόνο όταν δεν θεραπευτεί.

Τα τακτικά τεστ Παπ εντοπίζουν οποιεσδήποτε τέτοιες αλλαγές, ενώ το εμβόλιο κατά του ιού HPV προστατεύει έναντι της νόσου.

Παθολόγος – Ογκολόγος - Dr Χρήστος Πανόπουλος MD, PhD

Ιατρείο: Ξενίας 3 , 11521, Αθήνα( έναντι Πλ. Μαβίλη)
Τηλέφωνο/Fax
: 2107713406

Ιατρείο ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:Αθανασιάδου 3-5 (1ος όροφος)

115 21 Αθήνα , Αμπελόκηποι

Τηλέφωνο: 210 6416065 (Γραμματέας, ραντεβού)

Κινητό τηλέφωνο: 6944397876

Fax: 210 6416066

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies  για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.