Διάγνωση καρκίνου

Ο καρκίνος είναι νόσος που αφορά τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Τα κύτταρα είναι οι δομικές και  λειτουργικές μονάδες του οργανισμού. Ο πολλαπλασιασμός και η λειτουργία των κυττάρων υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο για την αρμονική συνεργασία τους, ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία του οργανισμού. Στον καρκίνο μια ομάδα κυττάρων ξεφεύγει από αυτόν τον έλεγχο και δημιουργεί μία μάζα, τον όγκο,  όπου τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Οι κύριες ιδιότητες των κυττάρων ενός κακοήθους όγκου ή  αλλιώς καρκίνου, που τον διαχωρίζουν από τους καλοήθεις όγκους είναι η τάση για διήθηση των τοπικά παρακείμενων οργάνων και η τάση να μετεμφυτεύονται σε άλλα σημεία του σώματος πέραν του σημείου δημιουργίας του όγκου δίνοντας νέες εστίες νόσου, τις αποκαλούμενες μεταστάσεις. Ο καρκίνος ανατρέπει την ισορροπία της λειτουργίας του οργανισμού.

Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία από εξειδικευμένο προσωπικό μπορούν να ανακόψουν την πορεία της νόσου και είναι τα σημαντικότερα όπλα κατά του καρκίνου.

Ο καρκίνος συχνά φτάνει σε προχωρημένο στάδιο μέχρι να δώσει συμπτώματα, που οδηγούν στη διάγνωσή του. Επί δεκαετίες οι ερευνητές στοχεύουν στην εύρεση διαγνωστικών μεθόδων, που θα επιτρέπουν τη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια, οπότε η θεραπευτική παρέμβαση είναι περισσότερο αποτελεσματική.

Πλέον έχουν εισαχθεί στην ιατρική καθημερινότητα μέθοδοι ελέγχου του πληθυσμού για καρκίνο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου. Οι πιο γνωστές είναι η ετήσια μαστογραφία και το τεστ ΠΑΠ για γυναικολογικούς καρκίνους, το PSA για τον καρκίνο του προστάτη και η κολονοσκόπηση για τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

Δυστυχώς ειδικά σε άλλες μορφές καρκίνου σε μεγάλο βαθμό η διάγνωση γίνεται ακόμα μόνο όταν η νόσος δώσει συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Βέβαια σε ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνονται επιπλέον και συχνότερες εξετάσεις.

Η αιτιολογία του καρκίνου είναι πολυπαραγοντική. Η καρκινογένεση είναι η διαδικασία μέσα από την οποία τα καρκινικά κύτταρα διαφεύγουν από τον έλεγχο του οργανισμού και είναι αποτέλεσμα της επίδρασης των περιβαλλοντικών παραγόντων στο κληρονομούμενο γονιδιακό υπόβαθρο, με διαφορετικό βαθμό υπαιτιότητας για κάθε ασθενή.

Σε κάποιες μορφές καρκίνου είναι πιο έντονα αναγνωρίσιμη η κληρονομική προδιάθεση (πχ για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου μαστού, παχέος εντέρου κ.α.). Άλλες μορφές καρκίνου συνδέονται σχεδόν αποκλειστικά με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες (πχ το κάπνισμα για τον καρκίνο του πνέυμονα, η υπεριώδης ακτινοβολία για τον καρκίνο του δέρματος, ο ιός HPV για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κ.α.). Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η δημιουργία του καρκίνου είναι μία ατυχής συνύπαρξη επαρκώς βλαπτικής περιβαλλοντικής επίδρασης σε ένα επαρκώς προδιατεθειμένο γενετικό υπόβαθρο.

Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι ένας καρκίνος χαρακτηρίζεται με βάση το όργανο στο οποίο γενικά ξεκίνησε και όχι ανάλογα με το που βρίσκεται.

Παθολόγος – Ογκολόγος - Dr Χρήστος Πανόπουλος MD, PhD

Ιατρείο: Ξενίας 3 , 11521, Αθήνα( έναντι Πλ. Μαβίλη)
Τηλέφωνο/Fax
: 2107713406

Ιατρείο ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:Αθανασιάδου 3-5 (1ος όροφος)

115 21 Αθήνα , Αμπελόκηποι

Τηλέφωνο: 210 6416065 (Γραμματέας, ραντεβού)

Κινητό τηλέφωνο: 6944397876

Fax: 210 6416066

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies  για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.